duminică, 12 octombrie 2014

Cum sa incepi in Public Speaking


Astazi m-am decis sa scriu un articol ca raspuns la o intrebare pe care am primit-o de foarte multe ori de la cei din jurul meu:

De unde sa incep pentru a fi Vorbitor in Public?

Partea frumoasa a acestei intrebari era data de faptul ca fiecare din cei ce mi-au adresat-o, aveau si o continuare, de parca stiau deja raspunsul. Astfel ca am vazut nenumarate variante: "Sa citesc?" "Sa ma uit la filme?" "Sa urmez un curs?" "Sa caut un grup unde sa invat?"

Partea si mai frumoasa este ca fiecare dintre ei prezenta o frantura de adevar, deoarece acele continuari fac parte din raspunsul complet.

Iata ca in cele ce urmeaza voi oferi raspunsul la intrebarea "Ce ai de facut pentru a deveni un Vorbitor in Public?"

In primul rand, pentru a intelege cu adevarat ce ai de facut, este imperios necesar sa stii ce implica sa fii un Vorbitor in Public. Asa ca, pe scurt iti voi expune realitatea de dincolo de scena, de dincolo de traininguri, de dincolo de evenimente. A fi Vorbitor in Public inseamna sa stii sa te organizezi foarte bine... inseamna sa stii sa respiri... inseamna sa stii sa zambesti... inseamna sa fii in congruenta ce spui, cum spui si ce faci in timp ce spui... inseamna sa iti gasesti materialul potrivit tie... inseamna sa stii sa socializezi si sa stii sa te faci placut... Cam multe lucruri inseamna sa fii Vorbitor in Public, insa toate cele de mai sus sunt parti ale unui vorbitor in public de calitate.

Am prezentat acest aspect deoarece, daca stii unde vrei sa ajungi, ai facut deja primul pas spre implirea scopului propus.

A deveni Vorbitor in Public, implica un proces continuu, in mai multe etape.

Etapa 1. Contactul cu Public Speaking-ul: s-ar putea sa participi la diverse evenimente, traininguri, workshopuri sau seminarii si pur si simplu sa iti placa felul in care prezentatorul se descurca in fata auditoriului si sa iti doresti si tu sa fii vorbitor. Sau poate ca, la un moment dat te trezesti in fata unui auditoriu si in acele momente apare frica, frica de a vorbi in fata publicului. Astfel, fie ca iti doresti sa scapi de frica de a vorbi, fie ca iti doresti sa fii admirat, in acest moment ai luat primul contact cu Public Speaking-ul.

Etapa 2. Cautarea: In aceasta etapa, incepi sa iti pui tot mai multe intrebari... sa cauti surse de informare... sa citesti despre public speaking... sa incerci sa iti gasesti raspunsuri... devii mai atent la cei care sunt deja vorbitori in public. Aceasta etapa este cea in care te gasesti daca iti pui intrebarea din inceputul articolului "De unde sa incep pentru a deveni Vorbitor in Public?"

Etapa 3. Participarea la curs de Public Speaking: daca vei face acest lucru, vei incepe cu dreptul ascensiunea de a fi un vorbitor. Insa, este foarte important sa tii cont de un aspect crucial: experienta trainerului de public speaking. Recomand un trainer care sa aiba experienta si de public speaker si de training. Este o diferenta majora intre ele. Un Vorbitor in Public poate fi un trainer, cu putina pregatire, in schimb ce un trainer poate sa nu indeplineasca conditia de vorbitor. despre diferenta dintre a fi un trainer si a fi un Vorbitor in Public voi realiza un articol in curand.

Etapa 4. Gasirea stilului propriu. Vei incepe o analiza patrunzatoare referitoare la tine insuti, in care te vei descoperi pe tine insuti, vei sti ce subiecte ti se adreseaza, ce tipologii de discurs ar fi indicat sa sustii. Astfel, vei reusi sa fii in largul tau in fata audientei in legatura cu materialul pe care il prezinti. 

Etapa 5. Experienta: dupa ce inveti sa vorbesti, este imperios necesar sa pui in practica cunostintele dobandite. De aceea te poti inscrie intr-un club de public speaking, precum este si Toastmasters International. Poti sa cauti un club Toastmasters chiar in orasul tau, va fi o experienta awesome. Eu sunt parte din Timisoara Toastmasters si pot spune ca sunt bucuros de fiecare clipa petrecuta alaturi de colegii mei.

Etapa 6. Acumularea de resurse: Iti vei crea propria biblioteca de materiale media sau tiparite, de carti, filme, documentare, melodii, cursuri, care sa te ajute in studiul pentru desavarsirea ta ca si Vorbitor in Public.

Etapa 7. Mentoratul: Ia-ti un mentor in public speaking, un vorbitor cu experienta care sa iti desavarseasca tehnica si abilitatea de a vorbi in public. Ca o paralela, in Public Speaking nu exista coach doar mentori, un alt subiect pe care il voi aborda in alt articol.

Etapa 8. Devino un Brand: ai invatat sa vorbesti in public, ai devenit chiar foarte bun, poate ai castigat si premii, chiar ai inceput sa fii identificat cu Vorbitul in Public. Este timpul sa lucrezi la imaginea ta de speaker. De aceea vei lucra la proiectul Brandul Meu. Vei avea carti de vizita, blog/site, pagina de facebook, cont business de facebook, articole scrise pentru diverse publicatii, si cate si mai cate.

Etapa 9. Invata-i si pe altii: in aceasta etapa, ai devenit un Vorbitor in Public, ti-ai creat flerul pentru a diferentia vorbitorii intre ei, ai devenit foarte stapan pe tine, poti deja sa dai sfaturi, recomandari, feedback in legatura cu o prezentare sau discurs sustinut de alta persoana. De aceea, poti sa te gandesti sa ii ajuti si pe altii sa devina Vorbitori in Public. Iti vei dobandi formarea de trainer si vei incepe sa sustii cursuri, sau vei deveni un mentor in public speaking.

Au fost 9 etape, care la prima vedere sunt simplu de realizat, insa tine cont de un aspect, intregul proces nu va dura zile, ci se va intinde pe parcursul a cativa ani, uneori chiar o intreaga viata. Este bine ca procesul sa nu se finalizeze niciodata, si in permanenta sa fii deschis la a invata lucruri noi.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont ca si Vorbitor in Public este partea de organizare, pe care o voi prezenta in alt articol viitor, asa ca revino din cand in cand pe blog pentru alte informatii de calitate.

Pe final, iti multumesc pentru ca ai citit tot articolul, si iti lansez o intrebare:

Esti interesat:
- sa gasesti raspuns pentru cele 4 Etape de inceput: Contactul, Cautarea, Cursul, Stilul?
- sa inveti secretele Public Speaklingului?
- sa scapi de emotii in fata auditoriului?
- sa afli cum sa respiri ca si speaker?
- sa inveti sa improvizezi?
- sa inveti sa transmiti emotie publicului?




Apasa pentru INSCRIERE LA CURS

Te astept.

Cu drag,
Răzvan Curcubătă
Vorbitorul in Public

duminică, 5 octombrie 2014

Comunica si fa-ti prieteni!

Se spune că într-o zi un om comunică în medie aproximativ 4000 de cuvinte. De ce în medie? Pentru că bărbaţii vorbesc 2000 de cuvinte iar reprezentantele sexului frumos între 6000 si 8000 de cuvinte. Ştiind acest lucru, ce-ar fi să folosim cuvintele eficient pentru a crea noi prietenii şi pentru a aduce un plus în relaţiile pe care le avem. Articolul ce urmează exact despre acest lucru este vorba, despre distinsa artă a socializării.

Şi vine întrebarea normală: “Cum să ne facem prieteni noi?

În primul rând este important să părăsim cadrul virtual, să închidem laptopurile si calculatoarele personale, să ieşim la aer şi să învăţăm să comunicăm oriunde mergem. Putem să ne facem prieteni în orice loc, fie că este un concert, club sau bar, putând, de altfel, să cunoaştem persoane noi chiar şi în grupuri şi organizaţii la care aderăm şi cu care ne identificăm, precum Timişoara Toastmasters. De asemenea, putem să găsim prieteni noi chiar şi când mergem la cumpăraturi, totul depinzând doar de noi înşine.

Ce avem de învăţat mai întâi?

Primul lucru şi cel care stabileşte conexiunea este salutul. Salutul este primul pas pentru a deveni un maestru în arta socializării, deoarece, prin intermediul său, spargem gheata şi intrăm în contact cu diverse tipuri de personalităţi umane. Dacă totuşi am ajuns în punctul în care salutăm pe cineva, este foarte important să facem ca acest lucru să merite. Ce înseamnă asta? Păi foarte simplu, înseamnă să-i arătăm celui pe care tocmai îl cunoaştem că suntem interesaţi de persoana sa.

După ce am iniţiat contactul, spunând un atât de inocent, suav şi plăpând: “Bună”, urmează ceva deosebit, şi acel lucru este numele. Numele este un aspect excepţional de important în desfăşurarea unei conversaţii plăcute. Cea mai puternică ancoră a unui om este numele său. Mi-aduc aminte de un profesor pe care l-am avut în facultate. Avea pretenţia de la el însuşi ca să ne reţină numele tuturor celor care eram studenţi în anul respectiv. Partea cea mai interesantă era faptul că a şi reuşit. Practic, după o lună de curs, el reuşea să strige pe numele mic, aproape 85% dintre noi, ceea ce însemna peste 100 de persoane diferite.

Îi voi spune Profesorul Z, deoarece nu i-am cerut acceptul de a-i publica numele în acest articol.

Se întâmplă deseori, atunci când îţi este prezentată o persoană necunoscută, ca să nu reţii numele respectivei sau respectivului. Având în vedere faptul că numele este foarte important în conversaţie, fă tot posibilul ca să afli cum îl cheamă pe cel care ţi-a fost prezentat. Mai târziu îţi va fi foarte folositor.

După ce ai trecut de salut şi de nume, urmează ceva foarte important. Acest ceva este ceea ce diferenţiază o persoană care se face uşor plăcută de o altă persoană care socializează mai greu. Iar acel lucru este, precum sunt sigur că ai ghicit: 

Zâmbetul. 

Oh da, zâmbetul este un element atât de important atunci când vrem sa ne facem prieteni. Ştii foarte bine cât de mult contează o persoană care ştie să zambească, care efectiv, radiază de fericire atunci când te priveşte. Simţi că te umple de vitalitate de energie un asemenea om. De aceea atunci când faci cunoştinţă cu cineva, adaugă un zambet, iar zâmbetul pe care îl afişezi să îţi fie din toată inima. De altfel, pentru a zâmbi real şi adevărat, ai de făcut ceva foarte uşor, trebuie să pui la muncă un anumit muşchi, iar acel muşchi este muşchiul zigomatic.

Mergând mai departe pe firul evenimentelor, ajungem în cadrul călătoriei noastre la un capitol excepţional de important: să învăţăm să ascultăm. Se spune că avem două urechi şi o singură gură şi totuşi vorbim mai mult decât ascultăm. Contează enorm să învăţăm să ascultăm, şi mai ales să învăţăm să ascultăm activ.

Ce implică ascultarea activă? Ei bine, nu doar tăcere sau calm, ci implică şi a fi atent la interlocutorul tău, a păstra contactul vizual şi a aduce întrebări în discuţie, fireşte că întrebări deschise, care să susţină dialogul şi conversaţia.

În momentul în care comunici şi foloseşti ascultarea activă, partenerul tău de converaţii se va simţi în largul său şi va aprecia fiecare moment pe care îl va petrece alături de tine. Ce implică ascultarea activă? Poziţia trupului să fie una, care va implica deschidere către interlocutor, contact vizual permanent, şi întrebări care să susţină conversaţia. Ne simţim atât de bine când alături de noi este o persoană care se arată interesat de noi, care ne întreabă diverse lucruri legate de ceea ce ştim şi care ne priveşte în ochi şi nu în altă parte. De aceea, pentru a prezenta respect pentru cel de lângă noi, este foarte util să nu ne jucăm pe telefon, sau să navigăm pe facebook.

După ce am reuşit ca şi acest aspect să îl integrăm în sistemul nostru de operare, devenim “parcă” mai buni în arta socializării. Până la a deveni experţi nu mai este decât un pas, căci ceea ce urmează sunt fineţuri ale comunicării.

Şi astfel, un plus al maestrului în magia relaţionării este să fie deschis la a cunoaşte lucruri noi şi deschis la a fi cunoscuţi de către persoane noi. Atunci când suntem curioşi de cei de langă noi, dăm dovadă de lipsă de egoism, arătăm interes, acest lucru aducandu-ne un plus de încredere pentru partenerii noştri de conversaţie.

Iar ca bonus absolut, şi tocmai din acest motiv, am lăsat intenţionat “cireaşa de pe tort” la urmă, atitudinea pozitivă. Nimeni nu agrează o persoană care se victimizează. Păstrează-ţi optimismul la un nivel ridicat şi foarte multă lume va dori să fie în preajma ta. De altfel, persoanele optimiste sunt foarte căutate, vibraţia lor fiind una benefică, aducând un plus de valoare în orice grup în care se află, reuşind să se integreze şi să se adapteze extrem de uşor.

Din câte am văzut, este extrem de uşor să ne facem prieteni noi, tot ce contează este să fim orientaţi pe ceilalţi, nu pe noi înşine. Voi incheia cu un citat al celui care a dat viaţă uneia din cele mai importante cărţi din domeniul dezvoltării personale: Dale Carnegie – “How to win friends and influence people”

El spune: “Ceea ce facem, cum arătăm, ce spunem şi cum spunem ne identifică pe de-a întregul.

Îţi mulţumesc pentru că ai avut răbdare să citeşti până la capăt articolul. Multă baftă în crearea de relaţii noi, frumoase şi benefice şi nu uita, nu contează ceea ce ştii ci cum pui în valoare informaţia acumulată.

Articol publicat în revista Tostmasters in Mai 2014.

Cu drag,
Răzvan Curcubătă