joi, 26 septembrie 2013

Curs Public Speaking pentru Copii


Recent am avut parte de cea mai frumoasa experienta din activitatea personala de trainer. Am avut onoarea sa incep un curs de public speaking pentru copii, in colaborare cu Imalo Kinderklub, unul din cele mai importante Afterschool-uri din Timisoara. Ceea ce mi s-a parut de exceptie a fost felul in care m-am simtit alaturi de cei 10 ingerasi, varsta copiilor fiind situata intre 6 si 9 ani.

Practic nu pot compara, ceea ce s-a intamplat, cu nimic din experienta mea anterioara de training, deoarece ceea ce este atat de diferit este modul in care trebuie sa pregatesti un asemenea program de formare. In fiecare activitate, pe care o vei desfasura, vei lua in considerare interactivitatea si jocurile prin care vei dezvolta abilitatile de vorbit in public pentru micii participanti. Daca vei incerca orice alte activitati, vei risca sa plictisesti si chiar sa nu trezesti interesul copiilor. Si in niciun caz nu iti doresti asta, deoarece ai nevoie sa ai parte de copii receptivi la ceea ce le oferi tu, nu care sa fie cu gandul in alta parte sau care sa se plimbe prin incapere.

Ceea ce m-a impresionat intr-un mod foarte placut este faptul ca acesti tineri adulti cunosc foarte multe lucruri, incepand de la ce inseamna sa comunici, ce dificultati ai cand vorbesti in public sau chiar exemple pertinente referitoare la intrebarile despre comunicarea interumana. A-i subestima, inseamna a nu lua in considerare ca generatile aparute dupa 2000 au o alta dezvoltare inerioara sau emotionala, decat cele aparute inainte de anii '90.

Un aspect semnificativ pe care l-am remarcat este felul in care un copil reuseste sa fie in largul sau, atunci cand exista un mediu confortabil in care se desfasoara activitatea. De aceea tu ca si trainer sau profesor vei fi obligat sa ii oferi confortul psihic folosind o voce cat mai calda si prietenoasa, oferind materiale suport cat mai vizuale si dezghetand atmosfera prin zambet si buna dispozitie. Tine minte un lucru! Copii "te simt" intotdeauna, din acest motiv tu trebuie sa ai o stare interioara cat mai deschisa si mai pozitiva, emitand iubire si bucurie.

Este minunat sa lucrezi cu micii ingerasi, insa este foarte important sa tii cont de cateva reguli foarte importante in desfasurarea intregului curs:

- Voi incepe cu limbajul, pe care esti obligat sa il folosesti. Vei fi nevoit sa vorbesti impecabil limba in care te adresezi copiilor, fie ca predai in romana, germana sau engleza. Gandeste-te ca ei vor tine minte fiecare cuvant si isi vor forma deprinderea gresita de a-l pronunta. De altfel, sa iei in considerare greselile gramaticale, pe care nu este indicat sa le ai in conversatie.
- Vei tine cont de cuvintele folosite si vei avea grija sa nu vorbesti despre mama sau tata lor, caci poti sa ai intre participanti, copilasi care sa nu mai aiba unul sau chiar ambii parinti, acest lucru generand stari emotionale nu foarte pozitive.
- Un alt aspect tine cont de pozitia trupului. Cand vei sta asezat pe scaun, nu vei sta picior peste picior sau cu picioarele desfacute, tu esti un exemplu, iar copii iti vor imita fiecare gest fie pozitiv, fie negativ.
- Sa iei in considerare materialele resursa folosite. Daca vei dori sa mentii interesul copiilor, vei fi obligat sa ai materiale suport cat mai colorate, precum fluturasi, mingi, jucarii de plus, biletele, pe care le vei folosi in activitatile de training respective.

Consider ca orice trainer isi va da testul de maturitate in fata unor participanti cu varste sub 10 ani.

Cursul de Public Speaking va incepe la inceputul lunii octombrie, la Imalo Kinderklub, ieri fiind sedinta demonstrativa. Va voi tine la curent cu desfasurarea orelor de curs, deoarece reprezinta o experienta fenomenala si inedita pentru cei interesati.

Va multumesc ca ati parcus articolul pana la final.

Cu stima,
Razvan Curcubata,
Vorbitorul in Public 

marți, 10 septembrie 2013

Surse de citate


Una din metodele cele mai raspandite pentru vorbitorii in public este sa aduca in sprijinul afirmatiilor lor, diverse citate, care sa le sustina mesajul. Aduce credibilitate sa soliciti ajutorul unor personalitati de marca, precum Einstein, Iorga sau chiar Eminescu. De asemenea, atunci cand abordezi o tema de actualitate este important sa aduci in discutie exact cuvintele unei personalitati politice sau mediatice, ferindu-te de interpretari personale in prima instanta. 
Dale Carnegie ne sfatuieste in cartea sa "Cum sa Vorbim in Public", sa avem fiecare dintre noi sursa proprie de putere. Din acest motiv este foarte important sa avem surse de inspiratie in legatura cu citatele pe care le folosim in prezentarile noastre.

Din periplul personal pe calea vibrationala a internetului am descoperit foarte multe locatii din care te poti inspira ca si public speaker, locatii pe care vi le prezint in cele ce urmeaza:

Interesant la acest site este faptul ca au adunat un numar de 11.000 de likeuri pe Facebook, si au un sistem de votare a citatului preferat. De altfel, poti sa iti faci tu propriul carnetel de citate preferate, acesta regasindu-se dupa dorinta si pentru alti vizitatori. In plus, poti sa trimiti propriul tau citat, in sectiunea Trimite un Citat si poti sa gasesti si citate in imagini.


Un site care exceleaza prin munca depusa de catre cei care il administreaza. Poti sa observi dupa felul in care sunt realizate imaginile citatelor respective. Eu personal sunt un mare fan al prezentarilor vizuale si din acest motiv apreciez stilul si eleganta adaugarii de text in imagini. De fiecare data cand apare o postare a celor de la Cuvinte Celebre, imi este atrasa atentia prin stilul propriu si personal. Chiar si pe Facebook stau foarte bine cei de la Cuvinte Celebre, adunand 178.000 de like-uri.


Un lucru foarte important la acest proiect este felul in care poti sa gasesti ceea ce te intereseaza pe categorii, exceland la acest capitol. De altfel sunt mii de citate in acest site, avand nenumarate sectiuni de la subiecte citate, pana la index autori sau chiar citate amuzante. O sursa impresionanta, foarte utila pentru vorbitorii in public si nu numai. Un minus mare de tot este inexistenta unei pagini de fani, sau daca ea exista, ar fi indicat sa fie promovata si pe site.


"Cel mai mare site romanesc cu citate" te intampina la intrarea pe site. Nu stiu daca este chiar cel mai mare site, insa observ ca este un proiect foarte amplu, fiind mai multe portaluri care colaboreaza. Ce am observat pe acest site, este un lucru foarte util pentru cei care doresc sa afle putina istorie legata de zilele anului, in dreapta ecranului fiind o categorie care infatiseaza ce a avut loc in istorie in data de 10 septembrie (spre exemplu). Foarte bine aranjat acest portal, putin cam plin, insa foarte stufos, cu foarte multe sectiuni si categorii din care sa iti tot alegi citatul dorit. De asemenea, ai posibilitatea sa cauti citatul dorit. Un lucru in minus insa, este numarul de fani de pe pagina de Facebook, le recomand sa lucreze putin la acest aspect, deoarece cu cat esti mai bine vazut in Social Media cu atat ai mai multa raspandire.

Un blog pe care l-am gasit despre citate. Ce am observat este numarul de postari pe care administratorul blogului le-a facut, adaugand aproape in fiecare zi minim un citat / postare. Poti gasi citate surprinzatoare, printre acestea numarandu-se chiar si Pavarotti - "Pana astazi te-am iubit, incepand de astazi te voi adora..." Un alt lucru e apreciat este faptul ca poti gasi si cate o poza a personalitatii care a lansat citatul. Se vede ca este un blog facut din pasiune si cu pasiune, felicitari celui care l-a lansat si sa continue munca inceputa. Ii recomand sa puna etichete si sa imparta pe categorii, ca sa poti gasi mai usor citatele intre ele.

Un site diferit prin esenta lui. Status bun, nu este un site care sa aiba citate, ci este un site care are statusuri, realizate de oricine. Impresioneaza prin numarul de categorii si prin cele 40000 de like-uri pe care le au pe pagina de Facebook. Poti sa gasesti foarte multe statusuri interesante, din toate cele cateva mii de statusuri din cadrul portalului. De asemenea, poate doresti sa citesti in limba engleza sau poate chiar in rusa.


Un portal foarte linstitor, si datorita temei de fundal aleasa si a sunetelor din natura foarte bine alese, care te intampina de la primul click. Ce am observat pe acest site este multitudinea de autori pe care ii poti gasi aici, bine structurati pe categorii si pe litere, cunoscuti sau mai putin cunoscuti. Ce mai poti gasi sunt evenimentele zilei de azi, in care poti sa afli despre un autor sau personalitate a istoriei care s-a nascut sau care a facut ceva important in trecut. 
Un portal motivational in adevaratul sens al cuvantului, prin prisma citatelor alese, dar si a modului in care sunt puse in pagina. Efectul vizual este foarte important pentru a retine mai usor informatia prezentata iar modul in care cei de la citate motivationale o prezinta este foarte util pentru cei care ii urmaresc. Apreciez eleganta si stilul in care imaginile sunt alese in corelatie cu textul, imaginile fiind de impact si in concordanta perfecta cu cuvintele prezentate. Felicitari celor de la citate motivationale. Chiar si pe Facebook stau destul de bine, avand 5000 de aprecieri. De altfel poti gasi chiar si filmulete motivationale printre care insusi Jim Rohn sau atat de cunoscuta saga People are Awesome. Un minus insa, este legat de sectiunile siteului, fiind destul de greu sa cauti ce ai nevoie, avand la dispozitie doar etichetele din stanga imaginii.

9. Dicton
Un portal plin de citate care mai de care si autori diferiti. La prima vedere se distinge prin logo-ul stilat si elegant al site-ului. Multe categorii, multe citate, poti gasi usor ceea ce cauti, simplu si aerisit fiind cuvintele de ordine. Ar fi utila o promovare mai buna in Social Media, crescand astfel numarul de like-uri de pe pagina de Facebook si conturi pe toate platformele gen twitter, linkedin promovate pe site. Foarte interesanta este posibilitatea de a vizita alte doua siteuri de profil: Proverbe.ro si Cugetari.ro



Un site foarte interesant, legat de motivatie si succes. Cunosc personal pe cei care se afla in spatele proiectului si ii recomand cu multa caldura, datorita deschiderii si entuziasmului cu care muncesc la acest proiect si la orice proiect in general. Sunt tineri manati de o viziune de a face o lume mai buna, incepand cu lumea proprie. Am pus si aceasta sursa, deoarece pe pagina de Facebook veti gasi nenumarate citate vizuale foarte bine realizate. De altfel chiar si cele 6000 de like-uri aduc un plus acestui proiect, pe Facebook fiind foarte usor de gasit.

Ar mai fi si alte surse de citate pe care le putem mentiona, poate intr-un articol viitor voi largi baza de portaluri de unde te poti inspira in prezentarile, discursurile, articolele tale. Poate ca vor aparea alte locatii mai cuprinzatoare si mai frumoase. Este loc pentru oricine in lumea virtuala.
Iti multumesc ca ai parcurs pana la final. 
Poti citi Blogul Vorbitorului in Public si pe pagina de Facebook.
Cu stima,
Vorbitorul in Public.

luni, 2 septembrie 2013

Speakeri... Speakeri... Speakeri...

Exista atat de multi oameni implicati in domeniul public speakingului, fiecare abordand diverse teme, fiecare transmitand alte mesaje si alte idei.  

Ce diferentiaza, insa, speakerii intre ei? Care sunt acele particularitati prin care poti face diferenta intre vorbitori in public? Oare felul cum vorbesc? Ce transmit? Cum se imbraca? Imaginea pe care o au in public?

Despre speakeri vom discuta acum in clipele care tocmai urmeaza.

Am fost implicat de ceva timp in acest domeniu al dezvoltarii personale, cursant, trainuit, cumparator de carti si materiale. Am fost implicat chiar si in calitate de trainer, speaker si initiator de idei, in diverse ocazii. De altfel, de cand am inceput sa cunosc acest domeniu, al personal development-ului, am stimat vorbitori, am apreciat traineri, mi-am facut pareri.

Insa am mai observat un aspect, faptul ca nimic nu este ceea ce pare. Unii dintre speakeri joaca doar un rol, afisand o masca in fata publicului, nepastrand aceleasi credinte si in viata de zi cu zi. Am observat cum vorbitori care vorbesc lucruri profund spirituale in fata publicului, in viata reala nu sunt nimic din ceea ce prezinta. Am inteles faptul ca exista orgolii dupa care unii speakeri se ghideaza, dorind permanent sa ajunga mai sus, facand totul pentru imaginea lor personala.

Nu este indicat sa va lasati indusi in eroare de imaginea pe care anumiti speakeri o au in canalele de social media. Este foarte usor sa iti formezi o imagine business in lumea social media, o imagine de cunoscator. Ai nevoie doar de putina munca, si sa intelegi cateva principii. Este usor sa joci chiar si un rol in fata unui public, si sa te prezinti ca fiind ceea ce nu esti cu adevarat, totul tine de tehnicile pe care le folosesti. Un singur lucru este important, ceea ce ramane dupa tine, acest aspect fiind in legatura cu ceea ce transmiti.

Asa ca, pentru a identifica in mod real speakerii veritabili de cei care doar joaca un rol, ca sa nu spun falsi, luati in vedere urmatoarele particularitati:

- apreciati acei vorbitori care nu folosesc tehnici de public speaking sau de persuasiune, acei speakeri care sunt naturali si care nu se prefac in fata publicului;
- apreciati pe aceia care fac ceea ce spun, si in viata reala, nu doar in fata audientei;
- apreciati pe acei speakeri fata de care va mentineti aprecierile si dupa ce ii cunoasteti face to face;
- apreciati mesajul pe care un speaker il are, nu felul cum vorbeste; (repet, sa inveti sa vorbesti in public este foarte usor, sa inveti sa folosesti tehnici este si mai simplu, cel mai complicat este sa transmiti un mesaj propriu, care sa provina din interior)
- apreciati acele persoane care vorbesc din experienta, nu din carti, cele care arata ca au inteles despre ceea ce vorbesc;
- apreciati persoanele care va raspund la intrebari in timpul sau dupa eveniment, nu cei care va invita apoi la o sedinta contra cost de consultanta, pentru ei acesta fiind singurul interes, sa isi castige clienti din activitatile pe care le intreprind;
- apreciati persoanele care dezvolta abilitati si competente pentru participanti, nu cele care au ca interes doar sa vanda carti si materiale;
- apreciati speakerii care au interesul de a va ajuta pe voi publicul sa dobanditi informatie noua sau cunoastere, nu pe cei care au doar interese personale, de promovare a lor, sau a afacerilor pe care le detin;
- apreciati calitatea vorbitorilor nu renumele;
- apreciati experienta nu diplomele sau formarile.
- apreciati persoanele care creaza valoare sau care aduc valoare, nu pe cei care tin traininguri cu zeci de oameni, si informatie imprumutata din doua carti de specialitate;
- apreciati speakerii care pot sa sustina un speech chiar daca nu functioneaza proiectorul, astfel aratand respect prin pregatirea materialului.

Am intalnit multe exemple de-a lungul carierei mele de speaker, am vazut exemple pozitive si exemple negative, am avut parte de colaborari deosebite si de colaborari mai putin reusite, am intalnit persoane cu care am pus la punct proiecte de training si care dupa ceva timp m-au criticat pentru proiectele personale pe care le-am intreprins, am intalnit trainer care cu o seara inainte de eveniment a anuntat ca nu mai participa.

Nu voi da nume, deoarece nu este de bun simt sa mentionezi persoane care sunt in aceeasi bransa a vorbitorilor in public. Cred insa din tot sufletul si toata inima mea, ca opinia publica ii va selecta pe cei calitativi de cei mai putin calitativi, iar acesti speakeri care au interese personale si nu doresc decat dezvoltarea lor, nu a celor carora le vorbesc, vor fi obligati sa se schimbe in bine.

Iti multumesc ca ai citit pana la capat.
Poti citi Blogul Vorbitorului in Public si pe pagina de Facebook. Link aici.
Daca vei considera de cuvinta poti sa impartasesti oricui are nevoie de aceasta informatie. 

Cu stima,
Vorbitorul in Public.