duminică, 5 octombrie 2014

Comunica si fa-ti prieteni!

Se spune că într-o zi un om comunică în medie aproximativ 4000 de cuvinte. De ce în medie? Pentru că bărbaţii vorbesc 2000 de cuvinte iar reprezentantele sexului frumos între 6000 si 8000 de cuvinte. Ştiind acest lucru, ce-ar fi să folosim cuvintele eficient pentru a crea noi prietenii şi pentru a aduce un plus în relaţiile pe care le avem. Articolul ce urmează exact despre acest lucru este vorba, despre distinsa artă a socializării.

Şi vine întrebarea normală: “Cum să ne facem prieteni noi?

În primul rând este important să părăsim cadrul virtual, să închidem laptopurile si calculatoarele personale, să ieşim la aer şi să învăţăm să comunicăm oriunde mergem. Putem să ne facem prieteni în orice loc, fie că este un concert, club sau bar, putând, de altfel, să cunoaştem persoane noi chiar şi în grupuri şi organizaţii la care aderăm şi cu care ne identificăm, precum Timişoara Toastmasters. De asemenea, putem să găsim prieteni noi chiar şi când mergem la cumpăraturi, totul depinzând doar de noi înşine.

Ce avem de învăţat mai întâi?

Primul lucru şi cel care stabileşte conexiunea este salutul. Salutul este primul pas pentru a deveni un maestru în arta socializării, deoarece, prin intermediul său, spargem gheata şi intrăm în contact cu diverse tipuri de personalităţi umane. Dacă totuşi am ajuns în punctul în care salutăm pe cineva, este foarte important să facem ca acest lucru să merite. Ce înseamnă asta? Păi foarte simplu, înseamnă să-i arătăm celui pe care tocmai îl cunoaştem că suntem interesaţi de persoana sa.

După ce am iniţiat contactul, spunând un atât de inocent, suav şi plăpând: “Bună”, urmează ceva deosebit, şi acel lucru este numele. Numele este un aspect excepţional de important în desfăşurarea unei conversaţii plăcute. Cea mai puternică ancoră a unui om este numele său. Mi-aduc aminte de un profesor pe care l-am avut în facultate. Avea pretenţia de la el însuşi ca să ne reţină numele tuturor celor care eram studenţi în anul respectiv. Partea cea mai interesantă era faptul că a şi reuşit. Practic, după o lună de curs, el reuşea să strige pe numele mic, aproape 85% dintre noi, ceea ce însemna peste 100 de persoane diferite.

Îi voi spune Profesorul Z, deoarece nu i-am cerut acceptul de a-i publica numele în acest articol.

Se întâmplă deseori, atunci când îţi este prezentată o persoană necunoscută, ca să nu reţii numele respectivei sau respectivului. Având în vedere faptul că numele este foarte important în conversaţie, fă tot posibilul ca să afli cum îl cheamă pe cel care ţi-a fost prezentat. Mai târziu îţi va fi foarte folositor.

După ce ai trecut de salut şi de nume, urmează ceva foarte important. Acest ceva este ceea ce diferenţiază o persoană care se face uşor plăcută de o altă persoană care socializează mai greu. Iar acel lucru este, precum sunt sigur că ai ghicit: 

Zâmbetul. 

Oh da, zâmbetul este un element atât de important atunci când vrem sa ne facem prieteni. Ştii foarte bine cât de mult contează o persoană care ştie să zambească, care efectiv, radiază de fericire atunci când te priveşte. Simţi că te umple de vitalitate de energie un asemenea om. De aceea atunci când faci cunoştinţă cu cineva, adaugă un zambet, iar zâmbetul pe care îl afişezi să îţi fie din toată inima. De altfel, pentru a zâmbi real şi adevărat, ai de făcut ceva foarte uşor, trebuie să pui la muncă un anumit muşchi, iar acel muşchi este muşchiul zigomatic.

Mergând mai departe pe firul evenimentelor, ajungem în cadrul călătoriei noastre la un capitol excepţional de important: să învăţăm să ascultăm. Se spune că avem două urechi şi o singură gură şi totuşi vorbim mai mult decât ascultăm. Contează enorm să învăţăm să ascultăm, şi mai ales să învăţăm să ascultăm activ.

Ce implică ascultarea activă? Ei bine, nu doar tăcere sau calm, ci implică şi a fi atent la interlocutorul tău, a păstra contactul vizual şi a aduce întrebări în discuţie, fireşte că întrebări deschise, care să susţină dialogul şi conversaţia.

În momentul în care comunici şi foloseşti ascultarea activă, partenerul tău de converaţii se va simţi în largul său şi va aprecia fiecare moment pe care îl va petrece alături de tine. Ce implică ascultarea activă? Poziţia trupului să fie una, care va implica deschidere către interlocutor, contact vizual permanent, şi întrebări care să susţină conversaţia. Ne simţim atât de bine când alături de noi este o persoană care se arată interesat de noi, care ne întreabă diverse lucruri legate de ceea ce ştim şi care ne priveşte în ochi şi nu în altă parte. De aceea, pentru a prezenta respect pentru cel de lângă noi, este foarte util să nu ne jucăm pe telefon, sau să navigăm pe facebook.

După ce am reuşit ca şi acest aspect să îl integrăm în sistemul nostru de operare, devenim “parcă” mai buni în arta socializării. Până la a deveni experţi nu mai este decât un pas, căci ceea ce urmează sunt fineţuri ale comunicării.

Şi astfel, un plus al maestrului în magia relaţionării este să fie deschis la a cunoaşte lucruri noi şi deschis la a fi cunoscuţi de către persoane noi. Atunci când suntem curioşi de cei de langă noi, dăm dovadă de lipsă de egoism, arătăm interes, acest lucru aducandu-ne un plus de încredere pentru partenerii noştri de conversaţie.

Iar ca bonus absolut, şi tocmai din acest motiv, am lăsat intenţionat “cireaşa de pe tort” la urmă, atitudinea pozitivă. Nimeni nu agrează o persoană care se victimizează. Păstrează-ţi optimismul la un nivel ridicat şi foarte multă lume va dori să fie în preajma ta. De altfel, persoanele optimiste sunt foarte căutate, vibraţia lor fiind una benefică, aducând un plus de valoare în orice grup în care se află, reuşind să se integreze şi să se adapteze extrem de uşor.

Din câte am văzut, este extrem de uşor să ne facem prieteni noi, tot ce contează este să fim orientaţi pe ceilalţi, nu pe noi înşine. Voi incheia cu un citat al celui care a dat viaţă uneia din cele mai importante cărţi din domeniul dezvoltării personale: Dale Carnegie – “How to win friends and influence people”

El spune: “Ceea ce facem, cum arătăm, ce spunem şi cum spunem ne identifică pe de-a întregul.

Îţi mulţumesc pentru că ai avut răbdare să citeşti până la capăt articolul. Multă baftă în crearea de relaţii noi, frumoase şi benefice şi nu uita, nu contează ceea ce ştii ci cum pui în valoare informaţia acumulată.

Articol publicat în revista Tostmasters in Mai 2014.

Cu drag,
Răzvan Curcubătă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu