luni, 31 martie 2014

Ce isi doresc participantii la traininguri?


In articolul ce urmeaza voi oferi un exemplu plin de invataminte, un exemplu care m-a facut sa ma gandesc la ceea ce isi doresc participantii la traininguri si, mai ales, ce asteptari au de la curs si de la tine ca si trainer.

Saptamana trecuta am lansat un nou curs pentru copii, la IMALO Kinderklub: Dezvoltarea Inteligentei Emotionale a Copiilor. Scopul acestui curs este de a trece prin toate perspectivele Inteligentei Emotionale, copiii participanti la acest curs devenind mai asertivi, mai increzatori in sine, cu o mai buna cunoastere de sine. Colaborarea mea cu IMALO este una de lunga durata, deoarece tot la Afterschool IMALO am sustinut cursul de Public Speaking pentru Copii.

O discutie foarte interesanta s-a petrecut intr-una din zilele premergatoare primei sedinte, de o parte un parinte interesat de curs iar de cealalta, subsemnatul:

Parinte: "Buna seara, ma numesc ....... si doresc sa va pun cateva intrebari legate de cursul de Inteligenta Emotionala pe care il sustineti."
Vorbitorul in Public: "Sigur. va raspund cu mare placere despre orice aspect legat de acest curs."

Ce a urmat a fost o discutie la care orice trainer se poate astepta, legata de credibilitate, cunoasterea materiei si a scopurilor cursului, siguranta alegerii cursului, intrebari la care esti obligat sa raspunzi.

P: "In primul rand, puteti sa imi spuneti cateva lucruri despre dvs? Ce formare aveti?"
ViP: "Va multumesc pentru aceste intrebari, este foarte important ca un parinte sa stie despre persoana cu care intra in contact copilul sau pentru educatie. Sunt mai multe formari pe care le-am facut: Practitioner NLP, adica Programare NeuroLingvistica facut in urma cu patru ani, formare de Formator, adica trainer si consultant, formare de Manager Imbunatatire Procese, formare de Mediator, si alte cursuri pe care le-am facut in timp, si din care am invatat atat de multe lucruri." 

P: "Ce experienta relevanta aveti in lucrul cu copii, ce va recomanda pentru a lucra cu copiii?"
ViP: "Referitor la experienta relevanta: am tinut multe cursuri pentru adulti si copii si tineri. Ca si cursuri pentru copii am sustinut cursuri de Public Speaking pentru copii de clasa a 3-a, si inclusiv la IMALO, diverse seminarii de Managementul Emotiilor, Managementul Conflictului, Public Speaking la copii de liceu, de diverse varste."

P: "Da, aveti ceva experienta. Insa care sunt obiectivele acestui curs? Ce schimbari se vor produce in copilul meu."
ViP: "Obiectivele cursului sunt multiple. Ne-am propus ca prin intermediul acestui curs, sa dezvoltam diverse competente legate de Inteligenta Emotionala. Ne dorim sa devina mai asertivi in comunicare, mai increzatori in sine, sa se inteleaga si sa se cunoasca mai bine, sa aiba un bun management al emotiilor si multe alte aspecte pe care dorim sa le dezvoltam in urma acestui curs."

P: "Puteti sa imi spuneti si despre cum veti proceda in cadrul cursului? Veti avea activitati, jocuri?"
ViP: "Daca imi permiteti, nu ai cum sa tii copii intre 7 si 11 ani implicati doar cu notiuni teoretice si nu ai cum sa obtii niciun rezultat daca nu realizezi activitati interactive, in care sa fie putina miscare, desen, constructie de obiecte, si altele care tin copiii conectati la curs. Prin acest mod copiii reusind sa inteleaga fiecare parte a cursului iar eu  obtinand rezultatele scontate."

P: "Sa va spun putin despre copilul meu, este in clasa a doua si uneori este parca neatent, alteori este neincrezator in sine. Credeti ca puteti sa il ajutati din acest punct de vedere?"
ViP: "Voi face tot posibilul pentru a dezvolta o cunoastere de sine mai buna si sa devina mai increzator in sine, insa este important sa stiti ca nu depinde doar de acest curs, pentru realizarea acestor lucruri, depinde de mediul scolar si chiar si de mediul familial in care se desfasoara."

P: "Aveti dreptate, in legatura cu acest lucru."
ViP: "Este foarte important sa stam de vorba inainte de inceperea orei de curs si sa imi spuneti mai multe despre el, doar stiind despre ce este vorba, putem sa aducem solutii"

P: "Sigur, vom discuta mai multe cand ne vom vedea. Cred ca, in prima instanta vom incerca timp de patru sedinte sa vedem ce evolutie va avea." 
ViP: "Sunt sigur ca in aceste patru sedinte se vor produce schimbari la nivelul copilului dvs. Va felicit pentru ca ati facut aceasta alegere."

Si acum, sa analizam discutia.

Cum ti s-a parut prima parte a discutiei, ce fel de intrebari imi adresa? Sa stii ca nu este ceva iesit din comun. Se intampla ca participantii la cursuri sa aiba asteptari nu doar de la cursul in sine ci si de la trainer. De aceea, pentru a castiga respectul oamenilor, este important sa ai si ceva formari in domeniul in care sustii cursul. Este important sa cunosti nu doar practic, dar si la nivel teoretic ceea ce inveti pe altii

Un al doilea aspect deosebit de important este legat de experienta practica pe care o ai, in legatura cu ceea ce predai, si sa nu oferi informatie pe care o cunosti doar din carti. De altfel, conteaza si experienta de lucru cu tipicul de participanti pe care ii vei avea, spre exemplu daca vrei sa sustii un curs platit ce se adreseaza copiilor, este bine sa ai ceva experienta in lucrul cu copiii, fie seminarii facute din pasiune cu tinerii, fie diverse ateliere tinute copiilor. Situatii exista ca sa capeti experienta, totul este sa stii sa cauti si sa fii deschis. Acel tatic dorea sa fie sigur ca isi lasa copilul pe maini bune, pe un cadru cara are si experienta si cunoastere din acest punct de vedere.

Sa trecem mai departe.

O intrebare care mi s-a parut interesanta a fost cea legata de obiectivele cursului. M-a facut sa cred ca persoana in sine avea ceva experienta de cursuri, traininguri, sau workshopuri. Mai mult decat atat am crezut chiar ca avea experienta de formator sau chiar trainer. Limbajul folosit a fost unul pe care noi trainerii il denumim limbaj de specialitate. Nu prea observi persoane care merg rar la traininguri sa fie interesati in mod direct de obiectivele si competentele dezvoltate de un curs in sinea sa.

Rolul acestei intrebari a fost unul de a-l verifica si pe trainer, cat de bine isi cunoaste materialul si ceea ce vrea sa faca, dar si de a intelege cui se adreseaza cursul. Poti gasi astfel de persoane peste tot, nu doar in meseria de trainer, ci in orice afacere pe care o ai.

Este clar ca acel tatic cauta o solutie pentru copilul sau. De aceea, raspunsul meu a abordat majoritatea competentelor pe care copii le vor dezvolta in urma cursului, detaliind unele in mod special.

De abia pe finalul discutiei am inteles ca el intr-adevar cauta ceva specific, solutii pe specificul copilului sau. In acele momente am facut tot posibilul sa ascult "dincolo de cuvinte", pentru a intelege cu adevarat care este nevoia cu adevarat. (Voi pregati un articol specific despre analiza de nevoi pe care este foarte important sa o realizeze trainerul inainte de orice training) 

Ce mi s-a parut foarte interesant, legat si de tipicul persoanei ca si factor decizional, a fost raspunsul si alegerea finala. Cei care au nevoie de o perioada de proba sa se convinga sunt cei mai sceptici clienti pe care poti sa ii ai in orice afacere. Insa un lucru este important de inteles, atunci cand un asemenea client va fi convins de calitatea serviciului sau produsului pe care il oferi, el iti va deveni client fidel pe termen indelungat, insa tine minte un singur lucru: TOT TIMPUL SA OFERI UN SERVICIU DE CALITATE! 

Calitatea este cel mai important lucru de care sa tii cont atunci cand vrei sa concepi orice training, netinand cont de numar de participanti, castig material sau orice alt aspect ce intervine in procesul realizare - sustinere.

A fost o discutie foarte productiva pentru mine din care am invatat foarte multe lucruri si care m-a facut sa inteleg foarte multe despre tipologia participantilor la cursuri.

Iti multumesc pentru ca ai parcurs acest articol pana la final.

Daca doresti sa afli mai multe detalii despre cursul Dezvoltarea Inteligentei a Copiilor poti sa contactezi IMALO Kinderklub: 0754 073 880 

Cu stima,
Vorbitorul in Public.

Daca apreciezi activitatea desfasurata in cadrul acestui proiect de Public Speaking, pornit din pasiune poti oferi un Like paginii Vorbitorul in Public 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu