miercuri, 31 iulie 2013

Cum sa te promovezi

Ti s-a intamplat vreodata sa fii atat de entuziasmat de materialul pe care tocmai l-ai pregatit, incat de-abia astepti sa il prezinti lumii intregi? Sau sa reusesti sa iti organizezi atat de bine prezentarea in public, incat sa consideri ca este una dintre cele mai bune pe care le-ai realizat pana atunci? Trecand prin astfel de momente in viata, te face sa realizezi creativitatea de care esti capabil si mai ales calitatea pe care o creezi.

De asemenea, imediat dupa ce ai finalizat un asemenea material, fie ca este discurs, prezentare publica, seminar sau workshop, ai tendinta sa impartasesti totul cu lumea inconjuratoare. Ca un plus, mai ai si tendinta sa intri pe Facebook si sa trimiti o postare plina de entuziasm, multumind lui Daniel Goleman pentru cartile pe care le-a scris, datorita carora, ti-au venit zeci de idei, de foarte buna calitate.

Pe deasupra, incepi repetarea si perfectionarea materialului cu cateva zile bune inainte de momentul zero, al evenimentului. Cunosti fiecare cuvant, fiecare gest pe care il vei spune, fiecare activitate pe care o ai de facut, in corelatie cu fiecare slide din prezentarea power point, fisele de lucru stau bine aranjate in mape. Chiar si persoana draga repeta alaturi de tine, chiar si pisicul si catelul stie ce va urma. Totul este exact asa cum trebuie sa fie.

Si... vine si ziua ce mare. Avand camasa calcata, cravata proaspat cumparata, ajungi in sala cu o ora inainte de incepere, cum este normal sa faci, doar esti un profesionist in public speaking. Impreuna cu organizatorul evenimentului, aranjezi fiecare scaun, fiecare masa. Mapele sunt la locurile lor, alaturi de sticlele de apa si de creioane, care au numele tau pe el. Proiectorul este functional, flipchartul se gaseste exact in pozitia in care trebuie sa fie, prezentarea functioneaza de minune, practic esti la fel de pregatit precum Steve Jobs inainte de prezentarile sale memorabile.

Si te uiti la ceas: mai sunt 10 minute. Arunci o privire in sala, a aparut un singur participant. Usor, devii putin stresat. "Mai este timp, sigur vor ajunge in 15 minute maxim. Vor fi 14 participanti cat am preconizat, doar am cel mai bun material de pe piata" iti spui in gand. Au trecut inca 5 minute de la ora inceperi si in sala tot un singur participant. "Hmm". Il privesti pe acesta, el de-asemenea te priveste, este pentru prima data cand participa la trainingurile tale si nu prea cunoaste cat esti de profesionist, incepand sa considere ca nu este in locul tocmai potrivit. Mai trec inca 20 minute, esti de ceva timp in intarziere cu momentul de incepere si in sala este acelasi numar: tu, organizatorul si o persoana.

Este timpul sa iei o decizie hotaratoare pentru timpul tuturora. Este momentul sa anunti anularea trainingului, sa strangi tot si sa pleci acasa si sa speri ca data viitoare va fi mai bine, doar esti un om cu multa speranta, neuitand sa chemi acel invitat la urmatorul eveniment.

Haideti sa analizam putin. Ce s-a intamplat, de fapt? Materialul a fost bine pus la punct, consumabilele la fel, sala a fost aranjata optim, tu foarte bine pregatit. Si totusi. ce nu a functionat? Poate nu ai avut in vedere ca poti sa ai cel mai bun training din univers, daca nu ai cu cine sa il lucrezi, va fi doar pentru tine. Tocmai din acest motiv este foarte important sa stii sa te promovezi ca si trainer pe piata. Este important sa intelegi ca tu esti o persoana publica si este bine sa inveti modalitati prin care sa tragi persoane interesate de trainingurile tale. Acest aspect deosebit de important poarta numele de PROMOVARE.

Voi dezbate in urmatoarele randuri acest subiect, deoarece este unul de importanta cruciala in meseria de trainer si vorbitor in public. Ca si experienta personala, pot spune ca am fost implicat activ in foarte multe activitati de training sau public speaking, in calitate de trainer participant sau organizator, adunand zeci de ore in fata audientei, pentru a observa acest lucru, putand accesa portofoliul personal de pe acest blog.

Exista mai multe tipuri de promovare: offline si online, fiecare din ele avand secretele si trucurile sale. Voi incepe cu mediul offline, pentru a te promova eficient, este bine sa cunosti putin marketing, caci vei avea nevoie din plin de acest domeniu. Si astfel, vei invata ce inseamna sa faci profesionist un afis de event, vei invata care sunt locurile unde sa le amplasezi, ca sa aiba cat mai multa vizibilitate, vei gasi variantele cele mai bune din punct de vedere al raportului calitate/pret in timp, caci unele aviziere nu sunt tocmai gratis. Spre exemplu, anul trecut, pentru un afis A4, la avizierele ADP, se solicita de catre cei de la institutia publica: 2.5 lei/afis/locatie/zi. Nu este foarte mult, insa vei avea de luat in considerare cate afise vrei sa pui prin oras, cate zile, si mai ales in ce locatii, tinand cont si de cati trecatori vor vedea afisul tau. Facand un calcul sumar, vei intelege ca te costa aproximativ 250 de lei pentru 10 zile de promovare in 10 locatii diferite din oras. Daca te incadrezi in buget, merita, daca nu, trebuie sa iei in considerare locatiile care sa accepte gratuit sa iti amplaseze afisul in spatiul lor, doar ca este bine sa analizezi daca evenimentul tau are legatura cu principiile locurilor respective. Nu prea poti sa organizezi formare ca barman si sa iti promovezi eventul intr-o biblioteca publica.

O alta modalitate pe care poti sa o incerci: sa imparti fluturasi in diverse zone populate ale orasului, doar sa ai in vedere ca sa iti si aduca participanti la training. Tot timpul sa iei in calcul ROI-ul, adica Return of Investment, este cel mai important aspect, pe care il ai de luat in considerare, in faza de promovare. Mai sunt si alte metode de promovare, insa cea mai importanta este promovarea emotionala.

De curand am initiat un proiect foarte mare: Antreprenorul Emotional si am inteles ce inseamna sa promovezi emotional, una dintre metode fiind binecunoscuta "word to mouth" cunoscuta ca si recomandare. Gaseste oameni sa te recomande si vei avea cumparatori pentru evenimentele tale, ignora acest lucru si vei avea mai mult de muncit. Insa, chiar daca esti recomandat, nu trebuie sa te culci pe o ureche, ofera tot timpul calitatea maxima.

Si ajungem si la mediul online. Sunt multe platforme de Social Media, multe modalitati de promovare. Poti sa ai un site, sau un blog pe care sa scrii diverse articole, astfel fiind citit si starnind interes. Poti sa folosesti Google Ads, insa fii atent la ROI-ul de care mentionam anterior. Este important sa nu pierzi din vedere cea mai mare platforma online si aceea fiind Facebook-ul.

Mi-a luat ceva timp pana am inteles cum se face o postare, cum se adapteaza la publicul tinta, cum sa adaugi textul de impact major, care sa atraga si sa starneasca interes, cum sa creezi un event pe facebook, cum sa faci textul de event, ca sa exprime cat mai mult cu cat mai putin, de asemenea puterea culorilor si a imaginii, si multe altele. De toate acestea trebuie sa tii cont in activitatea ta pe facebook, daca doresti sa ai succes si sa te promovezi eficient online.

Tocmai din acest motiv am creat un training in care am pus toate cunostintele practice, la care am ajuns dupa mult timp de incercat si experimentat. Pentru mai multe detalii puteti sa accesati linkul:
https://www.facebook.com/events/397040733733801/?fref=ts

Va multumesc pentru ca ati parcurs pana la final.
Cu stima,
Razvan Curcubata
Vorbitor in Public si Antreprenor Emotional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu