luni, 3 septembrie 2012

Cum a reusit Steve Jobs sa revina la Apple?

O poveste, un mit.

Se intampla in 1996, companiile lui Steve Jobs, Next si Pixar erau in continua crestere, Microsoft Windows scotea noi versiuni ale sistemului de operare, reusind sa indeparteze clientii Mac-ului, insa Apple avea o problema. 

Problema Apple Computer se identifica intr-un sistem de operare performant, care sa tina piept concurentei, programatorii munceau pe branci, insa erau departe de a descoperi solutia functionala. 

Si atunci, Gil Amelio, CEO la Apple, a inceput sa caute in afara companiei un sistem de operare optim. Bill Gates ii curta asiduu cu noul Windows NT, aducand precizarea ca ar putea fi solutia optima pentru ei, insa un asemenea compromis ar fi fost inacceptabil pentru angajati si, implicit, pentru clientii Apple. 

Dupa lungi cautari pentru un sistem de operare, s-a ajuns in final la o confruntare in doi, intre NeXT - compania lui Steve Jobs si BeOS al lui Jean - Louis Gassee. Duelul urma sa aiba loc la Hotelul Garden Court din Palo Alto, un loc neobisnuit, ales sa tina presa deoparte.
Cei doi au fost invitati sa isi sustina prezentarea de produs in fata lui Gil Amelio si a Ellen Hancock - director tehnologic executiv.

Duelul

Steve a venit insotit de geniul sau in domeniul sistemelor de operare, Avie Tevanian, si au fost asezati la o masa plasata la capatul unui spatiu deschis, amenajat sub forma de U; intr-o parte fiind asezati Gil si Ellen, iar in cealalta Steve si Avie.
Specialistul in software de la Apple, Wayne Meretsky, care era asezat la jumatatea distantei, descrie scena astfel: "Prezentarea lui Steve ii era adresata in totalitate lui Gil, ca si cum in incapere nu se mai afla nimeni altcineva. Steve era, dupa cum ma asteptam, cat se poate de calm" in timp ce "preamarea virtutiile sistemului sau de operare" subliniind trasaturile care il faceau sa fie adecvat pentru Apple. (...)

Wayne continua: "Steve a punctat tot ceea ce era de punctat, iar prezentarea sa, in care a facut echipa cu Avie, a dovedit inca odata ca, daca nu poate fi altceva, cu siguranta este cel mai bun vanzator si orator din domeniul tehnologiei. Gassee a venit singur, fara a-si fi pregatit discursul dinainte, fiind gata doar pentru a raspunde intrebarilor care i s-ar fi adresat". Calculase gresit, gandindu-se ca Apple nu va avea nicio alegere viabila, in afara sistemului sau de operare BeOS.

Iata cum pregatirea prezentarii si, implicit a discursului, este cruciala pentru convingerea audientei. Acest moment a insemnat foarte mult pentru tot ceea ce este actual compania Apple, iar modul in care a reusit sa castige aceasta disputa tine de reguli de baza pentru un discurs optim si eficient.
Steve a fost si va ramane un mare orator, de la care avem atatea de invatat din punct de vedere al public speaking-ului 
     
Mai jos Carmine Gallo explica din secretele prezentarilor tinute de  Steve














   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu